Malawi Music Project



Denne uka (17.-22. desember) har vi ved Music Crossroads Malawi arrangert band-campen "Malawi Music Project" i samarbeid med det amerikanske Peace Corps. Etter en omfattende søknadsprosess tidligere i høst, kunne vi invitere 30 unge musikere fra rundt-om-kring i Malawi til camp. Sammen skulle 30 unge mennesker med helt forskjellige bakgrunner, både musikalsk og kulturelt, gjennomgå 6 fullpakkede dager med kurs i alt fra improvisasjon, låtskriving og lokal musikk- og kulturhistorie til orientering om HIV/AIDS og likestilling (som var campens overordnede tema).

Mine hovedoppgaver under selve campen var å ordne de tekniske fasilitetene, arrangere tradisjonell trommesirkel med John Duma, kurs i låtskriving og lyd og scene, samt å være bandleder for band 2 (senere kalt "Step One").

John Duma presenterer forskjellige tradisjonelle mønstre i trommesirkelen:


Prosperia Ngoma og Chikondi Macheso fra The Daughters Band
Deltagerne ble delt inn i 4 forskjellige band av meg og Sanderson (kollega), som fikk i oppgave å skrive en sang med tematikk som samsvarte med det de hadde lært på campen. Noen hadde knapt tatt på eller sett et instrument med egne øyne, og andre var allerede gode musikere. Noen hadde skrevet mange sanger selv, mens andre var helt ferske. Noen kom fra landsbyer uten strøm, mens andre kom fra moderne hjem i større byer. Utfordringen ble da å få en god balanse mellom alt dette i hvert band.


Dimobly Lore i Sapitwa Peak synger om å endre holdninger.



Den siste dagen fikk alle spille inn sangen de hadde lagd i studio med meg på formiddagen, i ett live-opptak i "Record for Life"-studioet vårt. På ettermiddagen var det duket for opptreden på scenen foran publikum, lokal TV og radio og et dommerpanel som skulle kåre den beste låta, ut i fra sangenes tematikk, komposisjon og selve opptredenen deres. Av de fire bandene Step One, Sapitwa Peak, Dynamics og Tigwiritsa, var det Step One (bandet mitt!) som stakk av med førsteplassen. Selv om de spilte litt feil, viste de en fantastisk spillerglede og formidlingsevne på scenen, og hele bandet brøt ut i dans mot slutten av sangen.
Farai Kombo i Step One rapper om at det er vår plikt
å skape en bedre morgendag.

Det er viktig å poengtére at ALLE deltagerne på campen er vinnere. De sto på alle dagene; fra 5 om morgenen til 12 om natta. De fikk en unik mulighet til å tilegne seg nyttig og uvurderlig lærdom og erfaring, og de har virkelig utnyttet campen til det fulle! All honnør til ungdommene og til resten av arrangørene som gjorde prosjektet uforglemmelig for alle sammen.

Hør sangene fra campen her:


Congratulations to Malawi Music Project for wrapping up another successful and inspiring camp! Over the past week, the campers, Malawi Music Crossroads members, and Peace Corps Volunteers worked together to write, play, and produce some amazing music. Today the camp culminated in a Battle of the Bands! Serving as judges were our very own Director of Programming and Training, Amber Lucero-Dwyer, and our Environment Programming and Training Assistant, Elias Gaveta. Although only one band got the first place medals, every band looked like winners to us.

- The Peace Corps

Arrangørene!
F.v.: Vincent, Sam, direktør Matthews Mfune, Liz, Tanner, Cameron, Dan, Ingrid, Cait og meg.

// Julehilsen fra Lilongwe


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Nkhotakota, Mutchi & Lilongwe

Mzuzu og Lake of Stars

Takulandirani Achimwene! - Velkommen bror!